Lærerikt på vinterleir

Sanitetsungdom har gjennomført vellykket leir på vinterfjellet med mye uteaktiviteter tross varierende vær. Ungdommene lærte alt fra skredfare til å kunne bruke kart og GPS.
For andre året på rad ble det arrangert vinterleir i skolenes vinterferier. Denne gang ble det gjennomført leir i Korgen, og base for leiren var Norsk Folkehjelps egen vakthytte på Korgfjellet. I fem dager var ungdom fra tre lokale lag samlet. Det var deltakere både fra Nord-Norge og Sør-Norge. Lokale mannskaper fra folkehjelpslaget i Korgen hjalp til med praktiske gjøremål som transport og øvelser.

Været kan være en stor utfordring på vinterfjellet og det fikk deltakerne merke godt. Fra kuldegrader kombinert med mye vind som gjorde kuldepåvirkningen på kroppen ekstra stor. Til plussgrader med regn som var minst like skummelt med tanke på nedkjøling. Det er ikke alltid like koselig å kle på seg når regnet pisker på vinduene. Men når ungdommene først var kommet ut var innsatsen upåklagelig. Tross god innsats reiste nok noen hjem med tanker om å ønske seg litt bedre fjellklær til neste bursdag eller til jul. Det ble også fokusert mye på å kunne ta vare på en pasient som må hjelpes av Norsk Folkehjelp. Selv om et benbrudd er smertefullt og må til sykehus er det antakelig like viktig å sørge for at pasienten har tørre klær, ligger på isolerende underlag og pakkes skikkelig inn.

Hele uken ble fylt med praktiske aktiviteter som skiturer og orientering med kart, kompass og GPS. Ja, vi vet hvor fortreffelig god en GPS kan være, men den lille skjermen gir oss ikke noe godt å orientere etter. Og vi skal faktisk være i stand til å klare oss på fjellet når batteriene tar slutt eller teknikken svikter. Det er også mye lettere å forstå GPS-en når en er flink på papirkart. Vinterfjellet gav deltakerne noen ekstra utfordringer da en ikke klarer å se om det er ett vann, en myr eller bare en stor flate under snøen.

Med store værskifter øker også den generelle snøskredfaren. Mye vind, temperaturforandringer og nedbør er alle faktorer som en skal være påpasselig for. Det var stort fokus på dette under turene og undervisningen. Tross dette raste en skavl ukontrollert ned, men uten at noen ble skadet. En ekstra tankevekker selv når en prøver å se etter farene, men samtidig læring som tas med til senere. To dager med mildvær og mye regn gjorde at gravingen av snøhule ikke ble fullført og en fikk dessverre ikke en natt utendørs denne gangen. I stedet ble matlaging og middag utendørs den !ene kvelden, kombinert med bål, litt snop og flott utsikt over Korgen. Tilbakemeldingene fra deltakerne etter en uke på vinterleir var veldig gode og en satser på enda flere deltakere til neste år.

Vist 72 ganger. Følges av 1 person.
Annonse